מפגש פיל"ם: דעת הקהל על המודיעין

תאריך: 04/06/2023

במפגש השמיני של פיל"ם נגענו בשאלות הנוגעות לידע של הציבור על קהילות מודיעין ואמון הציבור בה.
פרופ' אנטוניו מ. דיאז פרננדס מאוניברסיטת Cadiz וד"ר כריסטינה דל-ריאל הציגו את מחקרם על הגורמים שמעצבים את עמדותיהם של סטודנטים באוניברסיטה כלפי קהילת המודיעין הספרדית. כמו כן, דותן אבירם הציג ממצאים מסקר דעת קהל ראשון מסוגו שנערך בישראל, שבחן שאלות דומות.

לצפייה בהקלטה המלאה של המפגש:



אולי יעניין אתכם לקרוא גם

התמודדות המודיעין הישראלי עם פניית סאדאת לדרך השלום בשנים 1970-1977: ממקרה בוחן להלכה למעשה / שגית סטיווי-קרביס, נובמבר 2018

המחקר מתמקד באירוע יוצא דופן בהיסטוריה של ישראל, פניית סאדאת לדרך השלום. התפקיד המרכזי של המודיעין בזמן מלחמה איננו מוטל בספק והוא מתמקד באיומים ובמטרות לתקיפה. יחד עם זאת, תפקידו של המודיעין ביוזמת סאדאת לא היה ברור, בין השאר משום שהדרג המדיני מידר אותו, מקרה שאיננו נדיר בעת יוזמות אסטרטגיות. במסגרת המחקר, נסקרו מספר סוגיות: הפתעה אסטרטגית; התפתחות עמדת מצרים ביחס לסכסוך עם ישראל בשנים 1970-1977; התפתחות התובנה הישראלית כלפי תהליך השינוי האסטרטגי במצרים והתפנית המדינית של סאדאת; הוצגו שלוש גישות שהיו בקהילת המודיעין הישראלית ביחס ליוזמת סאדאת; הוצגו המגבלות שהקשו על המודיעין להעריך נכונה את עצם השינוי ואת מאפייניו; ולבסוף, הוצג מודל לעיבוד מידע וזיהוי תהליכים אסטרטגיים-מדיניים שיאפשר להתמודד עם חלק מהקשיים הללו.
קרא עוד