סיכום כנס / השפעה זרה דיגיטלית על תהליכים דמוקרטיים כאתגר מודיעיני

תאריך: 28/02/2021

כנס השפעה זרה דיגיטלית על תהליכים דמוקרטיים כאתגר מודיעיני

סיכום כנס "השפעה זרה דיגיטלית על תהליכים דמוקרטיים כאתגר מודיעיני" שערך המכון בתאריך 23/02/2021 בשיתוף עם ישראל דיפנס. מטרת הכנס הייתה לתאר את האתגר, המשימות הנדרשות מקהילת המודיעין והסייבר, המתחים אשר כרוכים בהתמודדות עימו והדרכים להסדרתם. זאת, על רקע הניסיונות הגוברים של גורמים זרים להשפיע על תהליכים דמוקרטיים במערב  ונוכח המורכבות הכרוכה בטיפול של גופי המודיעין בנושא כל כך  רגיש וטעון פוליטית, המחייב מענה מודיעיני, המשגתי וטכנולוגי. בכנס השתתפו אנשי קהילת המודיעין והסייבר לשעבר בישראל ובארה"ב לצד חוקרים ממכוני מחקר. אחד הדוברים המרכזיים בכנס היה גנרל ג'יימס קלפר, לשעבר ראש המודיעין הלאומי האמריקאי, ששיתף מניסיונו על ההתמודדות מול השפעה זרה כמו זו שאירעה במהלך בחירות 2016.

להורדת סיכום הכנס

סרטוני ההרצאות בכנס

ראיון עם גנרל ג'יימס קלפר, לשעבר ראש המודיעין הלאומי האמריקאי עם תא"ל (מיל') יוסי קופרווסר, ראש המכון למתודולוגיה של המודיעין, לשעבר רח"ט מחקר באמ"ן


התערבות רוסית בבחירות – בין דמיון למציאות – ד"ר ורה מיכלין-שפיר



קונספירציה וירטואלית כאתגר מודיעיני – ד"ר איתי ברון וד"ר תהילה שוורץ אלטשולר


השפעת מרחב הסייבר על בחירות - רפאל פרנקו


 תפקיד השב"כ באירועי מעורבות זרה בדמוקרטיה - רון שמיר 



תפקיד קהילת המודיעין מול אתגר ההשפעה הזרה על הדמוקרטיה - סא"ל (מיל') דוד סימן-טוב


זיהוי קמפיין השפעה עוין ברשתות  – ד"ר חיים אסא




אולי יעניין אתכם לקרוא גם

המחקר בקהילת המודיעין הבריטית: יום עיון ולמידה

מוזמנות ומוזמנים לקרוא סיכום של היום הראשון במסגרת הכנס הכנס הישראלי השנתי ללימודי מודיעין בהובלת המכון לחקר המתודולוגיה של המודיעין ומכון דיוויס באוניברסיטה העברית בירושלים, שהיה בסימן "הפתעות אסטרטגיות – האם גזרת גורל?". יום זה היה סגור עבור חברי/ות פיל"ם וחוקרות/ים מקהילת המודיעין בנושא רפורמות ולקחים של קהילת המודיעין הבריטית בעקבות חוויית הכישלון שחוותה בראשית שנות ה-2000.  ביום העיון הציגו חוקרים של קהילת המודיעין הבריטית; פרופ' ג'ון פריס, מרצה במחלקה להיסטוריה באוניברסיטת קלגרי שבקנדה המתמחה במדיניות הביטחון והאסטרטגיה של בריטניה ובהיסטוריה של המודיעין הבריטי ושימש כהיסטוריון הרשמי של שרות מודיעין האותות  הבריטי וד"ר כריסטיאן גוסטפסון, סגן ראש המרכז ללימודי מודיעין וביטחון וראש תכנית ה-MA בלימודי מודיעין וביטחון של אוניברסיטת ברונל שבלונדון.אירועי ה-7 באוקטובר הינם מקרה בוחן משמעותי לכל הקשור בכישלונות מודיעיניים, לא רק לקהילה הישראלית אלא לקהילת המודיעין העולמית כולה. באותה המידה, כישלונות מודיעיניים של קהילות שונות בעולם הם משמעותיים ללמידה עבור הקהילה הישראלית, וככל שנפיק מהם יותר לקחים כך נהפוך לאנשי מודיעין טובים יותר.
קרא עוד