ספר חדש בהוצאת המכון - לדעת להשפיע - מאת אסף הלר

תאריך: 21/03/2024
הערכות מודיעין הן עניין חשוב ומסובך ליישום והדבר ניכר במציאות הישראלית בשנה האחרונה.  מוזמנים ומוזמנות לעיין בספרו של אל"מ (מיל') ד"ר אסף הלר, לשעבר קצין בכיר באמ"ן ובלמד"ן, שיצא לאור הוצאת המכון לחקר המתודולוגיה של המודיעין.

בספר מציג הלר  מספר מתודולוגיות המשמשות את חוקרי המודיעין, ומנתח את נקודות העוצמה שלהן ואת נקודות התורפה שלהן ואת הזיקה שבין המודיעין למקבל ההחלטות האחראי על עיצוב המדיניות. הספר מיועד הן לתאורטיקנים והן לפרקטיקנים העוסקים בהערכות מודיעין, המבקשים להעמיק ברובד התיאורטי והמתודולוגי של הפרקטיקה שלהם.  דיון בתיאוריה ובמתודולוגיה של הערכת מודיעין  מאפשר לכל אחד ואחת לבחון באופן ביקורתי ומקיף את גישותיהם המקצועיות, ולשפרן מתוך נקודת מבט רחבה.  

כתיבת הספר הושלמה טרם מתקפת הפתע של חמאס בשבעה באוקטובר 2023, שארעה חמישים שנים לאחר מתקפת הפתע של סוריה ומצרים באוקטובר 1973.  הספר אינו דן בתהליכי הערכת המודיעין לקראת אוקטובר 2023. אולם לא צריך נימוקים רבים כדי להכיר כבר עתה בצורך לחזור ולדון באופן שבו ראוי לגבש הערכות מודיעין.   

לעיון בספר 


אולי יעניין אתכם לקרוא גם

התרבות הארגונית בקהילת המודיעין הישראלית: הגיונות, מתחים וחסמים נוכח הכשל המודיעיני ב־7 באוקטובר

שרית שפירא ודודי סימן-טוב סבורים ששורשי הכשל המערכתי של ה־7 באוקטובר חורגים, הרבה מעבר לתקלה איסופית או למחדל מחקרי נקודתי. לטענתם, מדובר בסימפטום של תהליך שינוי עמוק ב־DNA של קהילת המודיעין. מאמרם החדש מנתח את התרבות הארגונית ואת מנגנוני העומק שעמדו ברקע הדבקות בקונספציה שקרסה, ומצביע על כך שרצף ההצלחות המבצעיות והטכנולוגיות בעשורים האחרונים הוביל להפרת שיווי המשקל במספר צירי מתח ליבתיים. הם טוענים כי אובדן האיזון תרם להתפתחותו של "עיוורון מובנה" ופגע ביכולתה של המערכת לזהות שינוי במציאות, להכיל אי־ודאות ולערער על הנחות היסוד של עצמה. לבסוף הם ממליץ על ארבעה כיווני פעולה מרכזיים לביסוס הקהילה כמערכת לומדת: מיסוד אינטגרטור קהילתי; שיקום מרחב הספק; גיוון קוגניטיבי וגישור תרבותי ואיזון בין טכנולוגיה להבנה אנושית והשקעה מחודשת במחקר האסטרטגי.
קרא עוד