מודקאסט – עונה 3 פרק 4 – אי וודאות במלחמה

תאריך: 16/01/2024
 "תייצרו דסקים אחוריים, פונקציות של חשיבה, שיודעים לקחת משהו שחשוב למפקד ולפעול מולם יותר בנחת, תוך הפעלת ידע מהעבר ושיח בין-מדרגי בצורה יותר שיטתית" 

המודיעין עוסק תמיד באי-וודאות, אז מה משתנה מבחינה זו במהלך מלחמה? מתי סודות יכולים להפוך לתעלומות או לחידות? איך מודיעין יכול לעודד אי-וודאות אצל יריבים ומדוע חשוב להבחין בינו לבין הסברה בצד הישראלי, שנועדה לצמצם אי-וודאות?

עונה מיוחדת של מודקאסט, בשיתוף קהילת "לומדים מנהיגות בחיל", המוקדשת לנושא מודיעין ומנהיגות במלחמת "חרבות ברזל". שוחחנו עם אל"מ (מיל) ד"ר עופר גוטרמן, עמית מחקר בכיר המשרת במילואים מאז פרוץ המלחמה.

מנחה: אלון ששון.



אולי יעניין אתכם לקרוא גם

‏‏‏‏מודקאסט - עונה 3 פרק 6 - חוסן ופיקוד במשבר

מאת: אלון ששון
"כל מפקד עם שכל ישר, אם הוא מניח שכולם חוו את המשבר הזה וזועזעו ממנו אבל התגובה שלהם שונה, מבין שצריך לטפל בכולם, גם בעצמך" חוסן אינו דבר שבונים אחרי אירוע משברי, אלא לפניו. כל אחד מאנשי הארגון יושפע מהמשבר - בקצה האחד יהיו מי שיתכחשו לו, בקצה השני יהיו מי שיחשבו שאי אפשר להמשיך יותר, אבל הרוב יהיו על פני כל המנעד שבין הקצוות, כולל המפקדים עצמם. למשבר כזה יש שני פנים: ברמה הארגונית אתה עלול לפקפק ביכולת לבצע את המשימות ולהסתמך על התפיסות הקיימות, וברמה האישית אתה עלול לאבד אמון באנשים סביבך.עונה מיוחדת של מודקאסט, בשיתוף קהילת "לומדים מנהיגות בחיל", המוקדשת לנושא מודיעין ומנהיגות במלחמת "חרבות ברזל". שוחחנו עם ד., שמילא מספר תפקידי ראש אגף במוסד, על התובנות שלנו מההתארגנות המודיעינית והאזרחית לאחר אירועי ה- 7 באוקטובר ועל האופן בו נדרש לטפל באנשים שחוו את המשבר הקשה ביותר בו הוא נתקל אי פעם.מנחים: אלון ששון וסרן י., מנהל קהילת "לומדים מנהיגות בחיל"
קרא עוד

‏‏‏‏מודקאסט – עונה 4 פרק 4 – המודיעין כמוסד ממלכתי מאת יהושפט הרכבי

מאת: אלון ששון
"המודיעין צריך להראות את הישגיו מדי יום ביומו. הצלחות העבר, אם יחפוץ להיתלות בהן, חשיבותן בהווה בטלה. אותה ידיעה שבמנה האירה עיניים, כיום אינה נחשבת לדבר". 
בין האתגרים הרבים של מדינת ישראל בשנותיה הראשונות היה גם אתגר הקמתו ומיסודו של המודיעין הישראלי. מול סביבה מאיימת מחוץ, ואל מול אילוצים משאביים מבפנים, היה צורך לצקת רעיונות, מהות, מבנים ותפיסות לאופן שבו קהילת המודיעין, שהחלה להיבנות באותה עת, תפעל בשנים הבאות. העונה הרביעית של מודקאסט מוקדשת לספרים חדשים העוסקים בעולם המודיעין, אך פרק זה מוקדש לספר שגילו מעל 60 שנים, והוא עודנו רלוונטי ומרתק. "המודיעין כמוסד ממלכתי" נכתב במקור כסדרת הרצאות שהעביר יהושפט הרכבי, מי שהיה ראש אמ"ן כשהיחידה הצבאית הפכה לאגף עצמאי בשלהי שנות החמישים. הרכבי פורס את תפיסותיו, עקרונותיו והבנתו העמוקה את עולם המודיעין של ישראל באותה עת בצורה מסודרת ומפורטת, כאילו ידע מראש שיהיה זה מסמך מכונן שיצוטט גם בספרים שנכתבים בנושא ב- 2024.את הספר הוציאו לאור דודי סימן טוב ודן הרכבי, בנו של יהושפט, והוא נגיש בצורה חופשית באינטרנט בקישור הבא.מנחה: אלון ששון
קרא עוד

מודקאסט – עונה 4 פרק 3 – The Future of National Intelligence – מאת שי הרשקוביץ

מאת: אלון ששון
"הטכנולוגיה אינה טובה או רעה. הטכנולוגיה נמצאת בקונטקסט של אנשים שמשתמשים בה, והיא מקיימת איזשהו ריקוד עם המציאות האנושית. היא לא חיצונית למציאות האנושית – היא אינהרנטית לה".אנשי מודיעין אוהבים טכנולוגיה, ויש שיאמרו גם שהם מכורים לטכנולוגיה. כל קפיצה טכנולוגית של המאות ה- 20 וה- 21 הביאה בעקבותיה עלייה משמעותית בהיקפי המידע שנוצר והמידע שנאסף על ידי המודיעין. יחד עם זאת, קפיצות אלו השפיעה בצורה דרמטית על כל אחד מהשלבים של מה שהיה מקובל לקרוא לו "המעגל המודיעיני", עד כדי איתגור של המאפיינים הבסיסיים ביותר שלו.העונה הרביעית של מודקאסט מוקדשת לספרים העוסקים בעולם המודיעין, בדגש על אלו שיצאו לאור בשנים האחרונות. הספר The Future of National Intelligence נכתב על ידי ד"ר שי הרשקוביץ. הספר מציג מגוון של טכנולוגיות מפציעות שהשפיעו, ועוד ישפיעו, על עבודת המודיעין, כל אחת בנפרד ובייחוד כאשר הן מתלכדות. בראייה רחבה יותר, שינויים חברתיים, שהטכנולוגיה משתלבת בהם, משפיעים גם הם על הקשר הרגיש בין אנליסטים לבין מקבלי ההחלטות ועל המרחב המשותף שבו עליהם ליצור ביחד את התוצר המודיעיני החדש.מנחה: אלון ששון
קרא עוד