מודקאסט – עונה 2 פרק 7 - המודיעין ומקבלי ההחלטות

תאריך: 14/09/2023
"יצירת הסביבה המאפשרת את הקשב הנדרש עבור קבלה או בחינה של המסר שמביא איש המודיעין לא פחות חשובה מהמסר עצמו. אם נוצרת הסביבה המאפשרת הזו – השיח שמתפתח בין מקבל ההחלטות לבין איש המודיעין יכול להיות מאד איכותי". 

בפרק שפותח את העונה השניה של מודקאסט, שמוקדשת למתחים בעולם המודיעין, אנחנו מארחים את תא"ל (מיל) יוסי קופרווסר, ראש המכון לחקר המתודלוגיה של המודיעין. יוסי שימש בשלל תפקידים מודיעיניים, ובכלל זה בתפקיד רח"ט מחקר באמ"ן, והוא מספק זוויות מעניינות על הממשק שבין אנשי מודיעין למקבלי ההחלטות: איך מתכוננים למפגש כזה? איך בא לידי ביטוי המתח בין השיקולים המודיעיניים לבין השיקולים האחרים שיש למקבלי ההחלטות ומה יוסי זוכר מאחד המפגשים הראשונים שלו, כקצין צעיר, עם מקבלי החלטות בכירים?

מנחה: אלון ששון.



אולי יעניין אתכם לקרוא גם

‏‏‏‏מודקאסט - עונה 3 פרק 6 - חוסן ופיקוד במשבר

מאת: אלון ששון
"כל מפקד עם שכל ישר, אם הוא מניח שכולם חוו את המשבר הזה וזועזעו ממנו אבל התגובה שלהם שונה, מבין שצריך לטפל בכולם, גם בעצמך" חוסן אינו דבר שבונים אחרי אירוע משברי, אלא לפניו. כל אחד מאנשי הארגון יושפע מהמשבר - בקצה האחד יהיו מי שיתכחשו לו, בקצה השני יהיו מי שיחשבו שאי אפשר להמשיך יותר, אבל הרוב יהיו על פני כל המנעד שבין הקצוות, כולל המפקדים עצמם. למשבר כזה יש שני פנים: ברמה הארגונית אתה עלול לפקפק ביכולת לבצע את המשימות ולהסתמך על התפיסות הקיימות, וברמה האישית אתה עלול לאבד אמון באנשים סביבך.עונה מיוחדת של מודקאסט, בשיתוף קהילת "לומדים מנהיגות בחיל", המוקדשת לנושא מודיעין ומנהיגות במלחמת "חרבות ברזל". שוחחנו עם ד., שמילא מספר תפקידי ראש אגף במוסד, על התובנות שלנו מההתארגנות המודיעינית והאזרחית לאחר אירועי ה- 7 באוקטובר ועל האופן בו נדרש לטפל באנשים שחוו את המשבר הקשה ביותר בו הוא נתקל אי פעם.מנחים: אלון ששון וסרן י., מנהל קהילת "לומדים מנהיגות בחיל"
קרא עוד

‏‏‏‏מודקאסט - עונה 4 פרק 7- התרבות המודיעינית הישראלית – מאת איתי שפירא

מאת: אלון ששון
"יש בשנים האחרונות מתח בין תתי התרבויות באמ"ן - בין התרבות האיסופית והמבצעית, שהן הרבה יותר סדורות, מאורגנות ומקדשות חדות, לבין תת התרבות המחקרית שמקדשת דווקא את העמימות".תרבות מודיעינית לאומית היא מערכת התפיסות, האמונות וההרגלים שמייצרים את ההקשר לעשייה המודיעינית. אם רוצים להבין את הארגון, התהליך ואפילו את התוצר המודיעיני – נכון לבחון אותם גם על בסיס התרבות המודיעינית הייחודית לכל מדינה. זה נכון במיוחד בישראל, שבה יש מאפיינים ייחודיים שהובילו להיווצרותה של תרבות ייחודית, ותתי-תרבויות מתחרות בתוכה.העונה הרביעית של מודקאסט מוקדשת לספרים חדשים העוסקים בעולם המודיעין. בפרק השביעי שוחחתי עם אל"מ (מיל.) ד"ר איתי שפירא, שאחרי שורת תפקידים בכירים באמ"ן ממשיך לחקור את תחום המודיעין גם מההיבטים התיאורטיים שלו. הספר מבוסס על ראיונות עומק עם עשרות בכירים במודיעין הישראלי. הוא מניח את ההסברים לאופן הייחודי שבו אנשי מודיעין כאן רואים את האתגרים מולם הם מתמודדים, ולכן גם את הפתרונות הייחודיים שהם מצפים מעצמם לייצר.מנחה: אלון ששון
קרא עוד

מודקאסט – עונה 4 פרק 3 – The Future of National Intelligence – מאת שי הרשקוביץ

מאת: אלון ששון
"הטכנולוגיה אינה טובה או רעה. הטכנולוגיה נמצאת בקונטקסט של אנשים שמשתמשים בה, והיא מקיימת איזשהו ריקוד עם המציאות האנושית. היא לא חיצונית למציאות האנושית – היא אינהרנטית לה".אנשי מודיעין אוהבים טכנולוגיה, ויש שיאמרו גם שהם מכורים לטכנולוגיה. כל קפיצה טכנולוגית של המאות ה- 20 וה- 21 הביאה בעקבותיה עלייה משמעותית בהיקפי המידע שנוצר והמידע שנאסף על ידי המודיעין. יחד עם זאת, קפיצות אלו השפיעה בצורה דרמטית על כל אחד מהשלבים של מה שהיה מקובל לקרוא לו "המעגל המודיעיני", עד כדי איתגור של המאפיינים הבסיסיים ביותר שלו.העונה הרביעית של מודקאסט מוקדשת לספרים העוסקים בעולם המודיעין, בדגש על אלו שיצאו לאור בשנים האחרונות. הספר The Future of National Intelligence נכתב על ידי ד"ר שי הרשקוביץ. הספר מציג מגוון של טכנולוגיות מפציעות שהשפיעו, ועוד ישפיעו, על עבודת המודיעין, כל אחת בנפרד ובייחוד כאשר הן מתלכדות. בראייה רחבה יותר, שינויים חברתיים, שהטכנולוגיה משתלבת בהם, משפיעים גם הם על הקשר הרגיש בין אנליסטים לבין מקבלי ההחלטות ועל המרחב המשותף שבו עליהם ליצור ביחד את התוצר המודיעיני החדש.מנחה: אלון ששון
קרא עוד