הבשורה על פי GPT: יישומי בינה מלאכותית יוצרת בעבודת המחקר המודיעיני

תאריך: 21/12/2023
מאת: עופר גוטרמן וליאור בורק

המאמר הנוכחי מצטרף למספר מאמרים נוספים של המכון לחקר המתודולוגיה של המודיעין, המנסים לפתוח לאנשי המודיעין הישראלי צוהר לאפשרויות השימוש בבינה מלאכותית יוצרת (Generative AI או בקיצור Gen-AI) בעבודת המודיעין, ולגרות המשך תהליכי התנסות בטכנולוגיה זו, וחקירה של האופנים בהם היא יכולה להעצים את המעשה המודיעיני. 

במאמר הנוכחי אנו מבקשים למקד את הדיון בפוטנציאל התרומה של הבינה המלאכותית היוצרת לעבודת אנליסטים. קהל היעד של המאמר הינו בעיקר אנליסטים העוסקים במחקר איכותני בעבודת המודיעין האסטרטגי, אולם אנחנו מאמינים כי הידע והכלים המונגשים כאן יכולים להיות רלוונטיים גם לקהלים נוספים של חוקרים בתוך ארגוני המודיעין ומחוץ לו. אנו מבקשים להציג שימושים מעשיים ב-ChatGPT (גרסה 4), לאורך שרשרת הערך של המודיעין האסטרטגי – בניית תוכנית איסופית, ביצוע תהליכי מחקר והערכה, וכתיבת התוצר. מטרת המאמר להדגים את הפוטנציאל הרחב של הטמעת השימוש ב-Gen-AI בתהליכי העבודה השוטפים שאנשי המודיעין האסטרטגי מבצעים, בשגרת העבודה היומיומית שלהם (השימוש ב-ChatGPT נעשה מטעמי נוחות, בשל ההכרות עימו, הוורסטיליות שלו לשימושים שונים, וביצועיו הגבוהים ביחס לכלים אחרים). 

לקריאת המאמר 



אולי יעניין אתכם לקרוא גם

"לפרמט" את האויב והעולם לטובתנו: לוחמת התודעה הרוסית מהלכה למעשה

מאת: יעקב פלקוב
המאמר שלפניכם עוסק בלוחמת התודעה הרוסית, המתמקדת בהשפעה פסיכולוגית על מדינות וקהילות ברחבי העולם, תוך ניצול "נשק המידע" ליצירת אפקטים תודעתיים רחבי היקף. המאמר מציג את התפתחות תפיסת התודעה בעידן הסובייטי ואת התאמתה לעידן הנוכחי, במיוחד תחת הנהגתו של פוטין. לוחמת התודעה נחשבת לתחום עימות עצמאי ושווה ערך ללוחמה צבאית קלאסית, ומשמשת את רוסיה במאבקה מול המערב במישור התודעתי. המאמר מתמקד בשימוש של רוסיה במערך השפעה גלובלי במלחמת אוקראינה ובמלחמות אחרות, ובוחן כיצד פעילות זו סייעה למוסקבה להפעיל לחץ על יריביה, לערער יציבות פוליטית במדינות מערביות, ולחזק את מעמדה הגלובלי. המאמר גם מתאר את השימוש של רוסיה בנושאים הישראלי והיהודי לקידום מטרותיה, ואת ההתמודדות של המערב מול איום זה. המאמר נכתב ע"י ד"ר יעקב פלקוב, עמית מחקר בכיר במכון לחקר המתודולוגיה של המודיעין ומרצה אורח באוניברסיטאות תל אביב ורייכמן והוא מהווה סיכום מעודכן לאפריל 2024 של מחקר מקיף שפורסם במכון לחקר המתודולוגיה של המודיעין במרס 2023 בנושא זה.
קרא עוד

במת אורח: הסימטריה הבלתי נסבלת שבין המלחמות

ה-6 באוקטובר 73' וה-7 באוקטובר 23' הם תאריכים מעצבים בתודעה הישראלית, אירועים בעלי השפעה רב-דורית על הציבור – האמון במוסדות המדינה ובצה"ל, "החוזה" שבין החברה והמדינה, ועוד. ניתוח השוואתי ראשוני מעלה קווי דמיון רבים בין שני הימים ההיסטוריים הללו, ובפרט בכך שבשניהם קרסו התפיסות המודיעיניות, המבצעיות, והמדיניות, ובקריסתן הובילו לשבר תודעתי. ישנה כמובן א-סימטריה המובנית בהשוואת ידע שנצבר בוועדת חקירה ממלכתית, חמישים שנות מחקר וספרות ענפה, לאירוע שעודו "חי" והבנתו רק מתחילה ועודנה מבוססת על רסיסי מידע ותמונה חלקית מאוד. למרות זאת, חשוב להתחיל לבחון את האירועים הללו בראייה השוואתית וביקורתית, שיש בה לספק תובנות משמעותיות וכנראה גם פרקטיות, כבר בעת הנוכחית.מאמר זה מנסה לעמוד על הדומה והשונה בין שתי המלחמות וכן להציע מחשבות ראשוניות על מה שראוי לערוך ב"יום שאחרי" מלחמת חרבות ברזל.
קרא עוד