‏‏‏‏מודקאסט – עונה 4 פרק 1 – לדעת להשפיע עם אסף הלר

תאריך: 29/07/2024
"הערכת מודיעין לא נועדה שמישהו יציג אותה, בעיניי. היא נועדה שמישהו ישמע אותה, יבין אותה והיא תשמש כתשתית. היא צריכה להיות מנומקת, לשכנע באיזשהו אופן את הנמען, מקבל ההחלטות – זה בדרך כלל לא הקמ"ן".

הערכת מודיעין היא אחד המושגים הבסיסיים ביותר בעבודתם של ארגוני מודיעין, ויש יותר מאשר מתודולוגיה אחת לייצר אותה. למרות זאת, ישנם קשיים מובנים ביכולת לגבש הערכת מודיעין שתעמוד בציפיות שלנו ממנה: תהיה רלוונטית, תתייחס לעתיד, תתאים לעיסוק באנשים ובהחלטות שלהם ותענה על הצורך לשכנע.

העונה הרביעית של מודקאסט מוקדשת לספרים העוסקים בעולם המודיעין, בדגש על אלו שיצאו לאור בשנים האחרונות. הספר "לדעת להשפיע" נכתב על ידי ד"ר אסף הלר, בכיר לשעבר באמ"ן ובלמד"ן ומנהל המחקרים במרכז אלרום לחקר מדיניות ואסטרטגיית אוויר וחלל באוניברסיטת תל אביב. הספר סוקר את המתודולוגיות המקובלות לגיבוש הערכת מודיעין בעשורים האחרונים – הגישה האינדוקטיבית, מתודולוגית ההפרכה, מתודולוגיית ההשערות המתחרות והגישה המערכתית; ובוחן האם הן עומדות בקריטריונים לקיומה של הערכת מודיעין טובה. בהמשך מציע הלר כיצד נכון לשכלל את שיטת ההשערות המתחרות, כך שהתוצר שלה יהיה רלוונטי יותר, וכדי שתשתלב טוב יותר בשלבים שמתקיימים לפני ואחרי הגיבוש שלה.

מנחה: אלון ששון




אולי יעניין אתכם לקרוא גם

‏‏‏‏מודקאסט - עונה 3 פרק 6 - חוסן ופיקוד במשבר

מאת: אלון ששון
"כל מפקד עם שכל ישר, אם הוא מניח שכולם חוו את המשבר הזה וזועזעו ממנו אבל התגובה שלהם שונה, מבין שצריך לטפל בכולם, גם בעצמך" חוסן אינו דבר שבונים אחרי אירוע משברי, אלא לפניו. כל אחד מאנשי הארגון יושפע מהמשבר - בקצה האחד יהיו מי שיתכחשו לו, בקצה השני יהיו מי שיחשבו שאי אפשר להמשיך יותר, אבל הרוב יהיו על פני כל המנעד שבין הקצוות, כולל המפקדים עצמם. למשבר כזה יש שני פנים: ברמה הארגונית אתה עלול לפקפק ביכולת לבצע את המשימות ולהסתמך על התפיסות הקיימות, וברמה האישית אתה עלול לאבד אמון באנשים סביבך.עונה מיוחדת של מודקאסט, בשיתוף קהילת "לומדים מנהיגות בחיל", המוקדשת לנושא מודיעין ומנהיגות במלחמת "חרבות ברזל". שוחחנו עם ד., שמילא מספר תפקידי ראש אגף במוסד, על התובנות שלנו מההתארגנות המודיעינית והאזרחית לאחר אירועי ה- 7 באוקטובר ועל האופן בו נדרש לטפל באנשים שחוו את המשבר הקשה ביותר בו הוא נתקל אי פעם.מנחים: אלון ששון וסרן י., מנהל קהילת "לומדים מנהיגות בחיל"
קרא עוד

מודקאסט – עונה 4 פרק 2 - מדע החקירות הפרונטליות עם אייל דגן

מאת: אלון ששון
"החקירה הפרונטלית היא סוג של דיאלוג א-סימטרי, הכולל גם אינטראקציה לא מילולית, כגון הבעות פנים שונות, מבטים, תנועות גוף ושפת גוף. היכולת שלך להשפיע על החקירה אינה סימטרית לזו של הנחקר." החקירה המודיעינית הישירה עוסקת בבני אדם, ואפילו באדם אחד בכל פעם. מכיון שמדובר בבני אדם אקטיביים בעלי רצון חופשי, שיש להם רגשות, כבוד עצמי וגאווה, ולפעמים יש להם כוונה להונות את החוקר, אפשר לטעון שיכולת החיזוי והתיקוף הנדרשות לעיסוק המדעי אינם מתקיימים בחקירה הפרונטלית. אך האין זה בדיוק המצב בם בתחומים אחרים של מדעי החברה, כמו פסיכולוגיה או אפילו רפואה?העונה הרביעית של מודקאסט מוקדשת לספרים העוסקים בעולם המודיעין, בדגש על אלו שיצאו לאור בשנים האחרונות. הספר "מדע החקירות הפרונטליות – מחשבות על הפקת מודיעין מנחקרים במסגרת המלחמה במודיעין" נכתב על ידי אייל דגן, שהיה ראש אגף החקירות בשב"כ. אייל מציג לראשונה ניתוח מתודולוגי מפורט של התפיסות, הגישות והשיטות השונות המקובלות בחקירות פרונטליות, בדגש על אלו של מחבלים המעורבים בפעילות טרור. הוא משווה בין אופן ניהול החקירה לבין אופן הניהול של מחקר מדעי, ומסביר מדוע ניתוח כזה יכול לסייע לא רק בהכשרת חוקרים, אלא גם בשיפור תוצאות החקירה.מנחה: אלון ששון
קרא עוד