סיכול חתרנות ימנית קיצונית: האתגר המודיעיני- השוואה בין גרמניה, בריטניה, ארה"ב וישראל

תאריך: 09/08/2021
מאת: ד"ר אבנר ברנע

תמצית

סיכול חתרנות  (Subversion) הינו מהנושאים הבעייתיים ביותר בפעילות ארגוני מודיעין מסכל (Counter intelligence, להלן ממ"ס) במשטרים דמוקרטיים. הסיבה העיקרית היא הקושי להבחין בין פעילות אופוזיציונית לגיטימית במשטר דמוקרטי, כגון התנגדות אקטיבית למעשי ממשלה באמצעות מחאה ציבורית, לבין התנגדות שיש בה כדי לסכן את יציבות המשטר הדמוקרטי ואף לגרום לסיכון לביטחון הלאומי.  
בשנים האחרונות גבר הכיסוי העיתונאי על פעילות סיכול טרור וריגול של ארגוני הממ"ס, אך תחום החתרנות נותר נסתר מהעין הציבורית. ואפילו זהות הארגונים או הבודדים המעורבים בפעילות חתרנית  שנקבעת על פי פרשנות ארגוני הממ"ס, נותרת חשאית ולעתים מתבצעת ללא פיקוח מתאים. חשאיות בלתי מבוקרת כזו עלולה להביא לשיבוש סדרי המשטר הדמוקרטי. לדוגמא, החלטת ממ"ס לפעול לסיכול התנגדות לגיטימית בחשד שווא להיותה חתרנית. 
במאמר זה מתוארים האתגרים שעומדים בפני ארגוני ממ"ס בדמוקרטיות מערביות, הפועלים לסיכול חתרנות הנעשית על ידי ימין קיצוני. בחרתי להתייחס לארבע מדינות: ארה"ב, גרמניה, בריטניה וישראל. אחת המסקנות העולה מההשוואה בין המדינות הללו היא כי הגדרת המושג "חתרנות" בדרך כלל עמומה ונתונה לפרשנות וכדי להיות אפקטיבי ומידתי, על הממ"ס המקומי להתאים עצמו למגבלות החוקיות ולתנאים המיוחדים במדינה בה הוא פועל. 

למאמר המלא


אולי יעניין אתכם לקרוא גם

Crosint – Crowdsourced intelligence - שימוש בחוכמת ההמונים לצרכים מודיעיניים

מאת: שי הרשקוביץ
השימוש בחוכמת ההמונים לצורכי אנליזה, מחקר וגיבוש מדיניות, כמו גם לשם פיתוח רעיונות (Ideation) מוכר מחוץ לקהילת המודיעין ומקובל זה למעלה משני עשורים. בשנתיים-שלוש האחרונות, נוכח דעיכה מסוימת ב"אופנתיות" של רעיון חוכמת ההמונים, לצד התבגרות התחום וההכרה במגבלותיו, החל מתפתח דור שני של חוכמת ההמונים, המאופיין בשילוב כלים טכנולוגיים מתקדמים, דוגמת בינה מלאכותית (AI), נתוני עתק (Big Data) וניתוח מסדר שני של מאפייני התנהגות ההמון (Big Knowledge). כל זאת לצד המשך פיתוח הידע הנחוץ להנעה ותמרוץ של המונים. מטרת מאמר זה לפתוח לקורא הישראלי צוהר לפוטנציאל הטמון בחוכמת ההמונים בהקשר של עשייה מודיעינית, המאמר יסקור את השימוש בחוכמת ההמונים לצורכי איסוף, עיבוד ומחקר מודיעין ; ידון ביתרונות ובחסרונות של השימוש בחוכמת ההמונים בהקשרים אלה ויציג את כיווני ההתפתחות העתידיים של התחום בהקשרי העשייה המודיעינית.
קרא עוד