מאחורי מבצעי השפעה בסייבר – מתקפות כופר כמקרה מבחן

תאריך: 27/08/2024
מאת: מיכאל גנקין (קינגס קולג' לונדון)

הופעת האינטרנט ועלייתו של מרחב הסייבר הובילו לפיתוח שיטות חדשות להקרנת כוח ולהשפעה אסטרטגית, ואחת מהן היא מבצעי סייבר התקפיים. מאמר זה דן בשימוש שמדינות עושות במבצעי סייבר התקפי, ובפרט מתקפות כופר, כחלק ממבצעי השפעה, דרך ניתוח שני מקרי בוחן שהתרחשו באלבניה וישראל ומיוחסים לאיראן. המאמר כולל ניתוח תיאורטי של מושגי מפתח בעולם הסייבר ההתקפי, ובכלל זה מבצעי השפעה במרחב הסייבר. כחלק ממבצעי ההשפעה, נעשה שימוש במתקפות כופר להעברת מסרים אסטרטגיים. אלבניה הגיבה למתקפה בתגובה דיפלומטית חריפה, ושילבה שיתוף פעולה בין־לאומי בניסיון להרתיע מפני מתקפות עתידיות, ואילו המקרה הישראלי מדגים תפיסה ייחודית להגברת חוסן מול מבצעי השפעה העושים שימוש בפעילויות הסייבר התקפי. המאמר נכתב על ידי מיכאל גנקין, עמית אורח במחלקה ללימודי ביטחון באוניברסיטת קינגס קולג' לונדון וחבר במכללת המומחים של ה־OCWG.

מאמר הוא חלק ממזכר העוסק בהשפעה ובהתערבות זרה כאתגר אסטרטגי ועתיד לצאת לאור בקרוב. המזכר כולל מאמרים הבוחנים את האתגר מנקודת מבט של יריבים (דוגמת רוסיה, איראן וסין), ודן בהיבטי אופן ההשפעה. כן תיכלל בו בחינת האתגר בשגרה וגם בעת שיבוש תהליכים דמוקרטיים, העמקת שסעים חברתיים, מערכות בחירות ואף מלחמה. המאמרים משקפים חיבור בין הבנות מערכתיות לבין המדיניות הנדרשת כמענה בישראל וגם במדינות מערביות. המזכר מסכם פרויקט משותף של המכון למחקרי ביטחון לאומי והמכון לחקר המתודולוגיה של המודיעין במרכז למורשת המודיעין (המל"ם). 

לקריאה 



אולי יעניין אתכם לקרוא גם

התערבות והשפעה זרה איראנית במהלך מלחמת חרבות ברזל

בשנים האחרונות, גורמים איראניים מבצעים בשיח הישראלי שלל פעולות השפעה עוינות שמטרתן להרחיב שסעים חברתיים ופוליטיים, לייצר מתח וכאוס פוליטי ולעודד הפגנות וחוסר אמון בממשלה ובמוסדות השלטון. מאז פרוץ מלחמת חרבות ברזל עברה פעילות ההשפעה האיראנית להתמקד בנושאים הקשורים למלחמה, לזרוע חוסר אמון ודמורליזציה, להסית לאלימות נגד אזרחים ערבים ולחדור לעומק השיח הישראלי סביב סוגיית החזרת החטופים. הפעילות בישראל נעשתה בשלל פלטפורמות המדיה החברתיות בתוך שימוש בתוצרי בינה מלאכותית ופעלה בו בזמן הן להשפיע על הציבור הרחב והן לבצע פעולות השפעה על יחידים לטובת קידום מטרות מבצעי ההשפעה.

מאמר זה בוחן את מבצעי ההשפעה האיראניים שפעלו בישראל במהלך "מלחמת חרבות ברזל" ונשען על תשתית ידע רחבה של ניתוח מבצעי השפעה ורשתות איראניות רבות שפעלו בשיח הישראלי בשנים 2020–2022 ופורסמו בתקשורת הישראלית והבין־לאומית. המאמר מביא מבט צופה פני עתיד הכולל הערכה והמלצות לרשויות המדינה, לחברות המפעילות את הפלטפורמות, לגופי תקשורת, לגורמי חברה אזרחית ולציבור.

יצוין כי מדובר במאמר המשך למאמר "התערבות זרה והשפעה איראנית ברשתות החברתיות בישראל". שניהם חלק מגיליון מספר 10 של כתב העת "מודיעין הלכה ומעשה" העוסק בהשפעה והתערבות זרה כאתגר אסטרטגי. הגיליון כולל מאמרים הבוחנים את האתגר מנקודת מבט של יריבים (דוגמת רוסיה ואיראן), ודן בהיבטי אופן ההשפעה. כמו כן, הגיליון מסכם פרויקט משותף של המכון למחקרי ביטחון לאומי והמכון לחקר המתודולוגיה של המודיעין במרכז למורשת המודיעין (המל"ם).
קרא עוד