המכון לחקר המתודולוגיה של המודיעין
  • דף הבית
  • אודות
    • צוות
    • המכון בתקשורת
  • מחקרים
    • כתב עת – מודיעין הלכה ומעשה
    • מחקרי עומק
    • זרקורים ומבט מעבר לים
  • קורונה
  • תחומי מחקר
    • עתיד המודיעין
    • טכנולוגיה ומודיעין
    • שילוביות
    • תודעה ודיס-אינפורמציה
    • מחקר והערכה
    • איסוף
    • תרבות מודיעינית
    • הכשרות וכוח אדם
    • יחסי מודיעין קברניט
    • ימי עיון וכנסים
    • מקורות מודיעינים
  • כלים לחוקרים
  • ימי עיון וכנסים
    • גלריית וידאו
  • ביקורת ספרים
  • המרכז למורשת המודיעין
    • אתר המרכז למורשת המודיעין
    • מרכז המידע למודיעין ולטרור
    • הספריה
  • יצירת קשר

זרקורים ומבט מעבר לים

  • דף הבית
  • מחקרים
  • זרקורים ומבט מעבר לים

שיפור התנהלות קהילת המודיעין האמריקאית וחיזוק האמון בה המלצות צוות מומחים לממשל ביידן / עדי לב וניקול נגבי

הזרקור סוקר את המאמר שהופץ בחודש הקודם ע"י פרויקט המודיעין בבית ספר בלפר במרכז למדעים ויחסים בינלואמיים בהרווארד, תחת הכותרת: "An Intelligence Agenda for a New Administraion". מסמך זה מציג את המלצותיהם של צוות המומחים באשר לתעדוף הנושאים בקהילת המודיעין האמריקאית, לממשל החדש של ארה"ב בראשותו של ג'ו ביידן. סדרת ההמלצות מורכבת מהמלצות שנועדו לשפר את המוכנות של ארצות הברית להתמודדות עם האיומים המתפתחים בתקופה האחרונה ואת איכות המודיעין האמריקאי. לצד זאת, עולות גם המלצות שנועדו להחזיר לקהילת המודיעין את האמון של העם ושל מקבלי ההחלטות, שנפגע, לדעת כותבי המאמר, בשנים האחרונות.
קרא עוד

תחקירים אזרחיים על אירועים בטחוניים וחשאיים / אלון ששון, ניקול נגבי ועדי לב

הזרקור סוקר את התופעה המתרחבת בשנים האחרונות, של פירסום תחקירים "מודיעיניים" על ידי גורמים אזרחיים פרטיים סביב אירועים בעלי אופי בטחוני או חשאי. דוגמה עדכנית בולטת הינה התחקיר שפרסמה קבוצת Bellingcat, בו זוהו אנשי ה-FBS שהיו מעורבים בהרעלתו של מנהיג האופוזיצה ברוסיה, אלכסיי נבלאני. מאמר זה בוחן מספר של דוגמאות עדכניות של תחקירים מסוג זה ומנסה לזהות מספר מאפיינים משותפים להם. אנו מאמינים כי מסמך זה יכול לסייע לעוסקים במודיעין להיעזר וללמוד מתחקירים אזרחיים לטובת מטרות שונות כגון תהליכי למידה בארגונים או למטרות אופרטיביות.
קרא עוד

גיוון כוח אדם בקהילת המודיעין האמריקאית / ניקול נגבי

קהילת המודיעין האמריקאית דוגלת במדיניות של גיוון בקרב צוות העובדים שלה. עם זאת, לפי דו"ח שפורסם ע"י ה-CRS בחודש האחרון וסוקר את תמונת המצב העדכנית בתחום זה, עדיין קיים מקום לשיפור במדיניות, בשיטות ובתוכניות של כוח האדם. בנוסף, זרקור זה גם מביא את הסיבות שהובילו למצב זה, על בסיס מקרה הבוחן של גיוון בכוח אדם בסוכנות ה-CIA.
קרא עוד

המלצות לכיול מחדש של קהילת המודיעין האמריקאית לצורך ניצחון במרוץ החדשנות / ניקול נגבי

הזרקור סוקר את הדו"ח שהופץ בחודש הקודם ע"י ועדת המשנה האמריקאית לטכנולוגיות אסטרטגיות ומחקר מתקדם, תחת הכותרת: "עיצוב מחדש בקהילת המודיעין לצורך ניצחון במרוץ החדשנות". הדו"ח מציג שורת המלצות לקהילת המודיעין האמריקאית, למחוקקים ולקובעי המדיניות בממשל על מנת לקדם את תחום החדשנות בארה"ב בכלל ובקהילת המודיעין בפרט. בנוסף, הזרקור מנסה לגזור משמעויות מן הדו"ח הנוכחי על קהילת המודיעין הישראלית.
קרא עוד

המודיעין הרב-תחומי - התפתחות התפיסה / תא"ל דרור שלום

מאמר זה מציע בחינה מחדש של של ביג דאטה ושל בינה מלאכותית בהקשרי המודיעין האסטרטגי. לאחר דיון והגדרות של הטכנולוגיות, ומקומן במערכי המודיעין השונים, הכותב מסביר מדוע לפי שעה, לא מוצו טכנולוגיות אלו בתחום המודיעין האסטרטגי. בהמשך, מוצעים מספר כיוונים אפשריים למיצוי נרחב יותר של כלים מסוג זה במחקר המודיעין האסטרטגי וכן המשמעויות העולות באימוץ מקיף יותר של טכנולוגיות אלו.
קרא עוד

בינה מלאכותית בתחום הויזינט / נועם (רון) ברמן

הזרקור מציג את האתגרים ואת היתרונות של שילוב בינה מלאכותית בעולם של המיפוי ושל האיסוף החזותיים (ויזינט). מעבר להצגת הפיתוחים הטכנולוגיים, והאופן בו אלו עונים על שאלות מודיעיניות, הזרקור שם דגש על ממשקי אדם-מכונה, וכיצד נכון לשלב את הבינה המלאכותית עם הגורם האנושי.
קרא עוד

הקמת סוכנות מודיעין מרכזית אירופאית - כן או לא? / שירה כהן

הזרקור עוסק בשאלה האם יש להקים סוכנות מודיעין מרכזית אירופאית? ומהם היתרונות והחסרונות הטמונים במהלך זה? המטרה הינה להציג לקהילת המודיעין בישראל גישות מגוונות לשילוביות בין ארגוני מודיעין וכן להתניע דיון בנושא ההשפעה של השינויים הצפויים בקהילת המודיעין האירופאית על קשרי קהילת המודיעין הישראלית עמה.
קרא עוד

איסוף על בסיס הרשתות החברתיות – חיתוך מצב / ליאב סלע

הזרקור מציג תמונת מצב על השימוש ברשתות חברתיות ציבוריות לשם מענה על שאלות מודיעיניות. בבסיסו עומדת הטענה שהאיסוף באמצעי זה מתאים למטרות של סריקת אופק, אך לא יעיל לזיהוי איומים קונקרטיים ברמה הטקטית.
קרא עוד

השיח אודות הקורונה: שלוש גישות / ד"ר דורון מצא

המאמר מציג שלוש גישות ביחס לשיח אודות הקורונה: הראשונה, המודרניסטית-מדעית; השנייה - הפוסט מודרנית; השלישית - גישת ביניים המשלבת בין הגישות אשר רואה את הקורונה כסוג של אתגר רפואי ואף יותר מכך, חברתי, כלכלי ואחר. מהגישה השלישית נגזר תמהיל של ריאליזם ומפוכחות, כאשר היא גוזרת כי הקורונה הוא אתגר מורכב ומשמעותי ולא אתגר מדומיין.
קרא עוד

שילוביות בקהילות המודיעין בצל הקורונה – מבט מעבר לים / שירה כהן

האתגרים החדשים המתגבשים בצל משבר הקורונה עבור קהילות המודיעין דורשים מהן לגלות גמישות ולפעול בדרכים מגוונות. אחת הדרכים לעשות זאת היא באמצעות שילוביות, כלומר העצמה והעמקה של ממדי שיתוף הפעולה. לפיכך, זרקור זה יעסוק בשילוביות בקהילות מודיעין בצל הקורונה במבט מעבר לים.
קרא עוד

התמודדות עם מגפות בעידן הביג דאטה נוכח מגפת הקורונה / ליאב סלע

הזרקור מציג את החיתוך שבין עולם הביג דאטה (לרבות למידת מכונה, בינה מלאכותית וכיו"ב) לבין עולם ההתמודדות עם מגפות. הוא סוקר את יישומי הביג דאטה שנעשה בהם שימוש היום בעולם כדי להתמודד עם מגפת הקורונה. זאת, בראי האפידמיולוגים, אנשי השמירה על הסדר הציבורי (פיקוד העורף, משטרה וכיו"ב) ומקבלי ההחלטות.
קרא עוד

מצוינות אקדמית בשיתוף קהילת המודיעין האמריקנית - לקחי העשור האחרון / שירה כהן

הזרקור עוסק במרכזים למצוינות אקדמית של קהילת המודיעין האמריקנית (IC CAE), אשר מטרתם לסייע בחיזוק וגיוון כוח האדםעבור קהילת המודיעין. המאמר עליו מבוסס הזרקור בוחן עד כמה תכנית זו עמדה ביעדיה. במסגרת הזרקור מוצגות בין היתר גם משמעויות עבור קהילת המודיעין הישראלית בפרט בסוגיית גיוון כוח האדם.
קרא עוד

הערכת המודיעין הלאומית בארה"ב ומודיעין תחרותי / אבנר ברנע

הזרקור עוסק בצורך לשפר את הערכות המודיעין הלאומי בארה"ב על ידי שילוב שיטתי של הערכות מתחרות שתופקנה באמצעות כלי מחקר וניתוח שונים, זאת במקום הערכה קונצנסואלית אחת. המאמר עליו נכתב הזרקור מתבסס על ניתוח הערכות המודיעין הלאומי של ארה"ב. בנוסף, במאמר ישנה התייחסות השוואתית להערכות המודיעין בתחום העסקי, שם מקובל להציג מגוון של דעות והערכות בפני מקבלי ההחלטות. על סמך ניתוח מקרי בוחן והיכרות החוקרים עם המודיעין העסקי, נטען כי נדרש שינוי משמעותי בתחום הערכות המודיעין הלאומי של ארה"ב.
קרא עוד

טוניק: איסוף מודיעיני באמצעות שיטוט ברשתות ו-SNA / ליאב סלע

הזרקור מציג שיטה חדשה לשיטוט (אקספלורציה) ברשתות החברתיות, במטרה לענות על שלוש שאלות: (1) באיזה פרופילים מועיל לשוטט? (2) איך לתעדף את סידור השיטוט? (3) מתי שיטוט נוסף אינו כדאי עוד? הגם שהמאמר ביקש להתייחס לשיטוט ברשתות חברתיות, ההגיונות המוצגים בו יכולים לשמש גם שיטות נוספות למיצוי מידע.
קרא עוד

רשתות סייבר מודיעיניות משמעויות לקהילת המודיעין / שירה כהן

הזרקור ממפה 4 סוגים שונים של רשתות (Networks) סייבר מודיעיניות ועומד על מאפייניהן הייחודים. בבסיס המאמר, עליו מתבסס הזרקור, עומדת הטענה כי סוג הרשת משפיע על האתגרים והתוצאות של שיתופי הפעולה המודיעיניים בתחום הסייבר. מסקנות הזרקור מבקשות להשליך מתוצאות המחקר גם על תחומים נוספים, ובתוך כך לשטוח את ההזדמנויות השונות עבור קהילת המודיעין בהקשרי פיתוח וסיווג קהילות ידע מודיעיניות.
קרא עוד

במת אורח / אנלוגיות היסטוריות בעבודת המודיעין

מאמרו של רס"ן א' המשרת באמ"ן על אנלוגיות היסטוריות והאופן שבו הן משרתות את ארגוני המודיעין בהערכת המציאות ובקבלת ההחלטות לגביה.
קרא עוד

כיצד מחשבים קוונטים יעצבו את הביטחון הלאומי? / ד"ר שי הרשקוביץ

הזרקור מספק הצצה לעתיד של עולם המחשוב הקוונטי שמסמן מהפכה רבתי בהיבטים ביטחוניים בכלל ומודיעיניים בפרט. הזרקור מתייחס בין היתר גם להיבטים של AI וביג דאטה, וטוען כי מחשבים קוונטיים עשויים גם להקשות על המודיעין וגם להועיל לו.
קרא עוד

קהילת המודיעין האמריקנית מסמנת את ההיפתחות לעולם האזרחי כאסטרטגיה מרכזית להתמודדות עם אתגרי העידן הנוכחי - הערות בעקבות Intelligence Matters / עופר גוטרמן וליאב סלע

הזרקור מציג את תובנותיהם של רבים מבכירי קהילת המודיעין האמריקנית, כפי שהוגדרו על ידם בפודקאסט Intelligence Matters בהנחיית מייקל מורל, שכיהן כמשנה לראש ה-CIA. החוט שמקשר בין רבות מהתובנות, הינו הצורך בהיפתחות לעולם האזרחי בעקבות אתגרי העידן הנוכחי. 
קרא עוד

קווים מנחים להתמודדות מודיעינית עם רעידת האדמה הטכנולוגית: מהפכה בעקבות מהפכה? / Glenn S. Gerstell

הזרקור מסמן את המהפכה הטכנולוגית כגורם שמערער את הנחות היסוד של ארגוני המודיעין המערביים. בדומה לבחינה מחודשת שארגוני המודיעין היו צריכים לעשות לאחר אירועים מעצבים אחרים (דוגמת 9/11), גם כאן נדרשת בחינה מחודשת, אך בניגוד לעבר, היא צריכה להיעשות במהירות גבוהה הרבה יותר. הזרקור מציע דרכי התמודדות עבור ארגוני המודיעין עם ארבע סוגיות מרכזיות שנגזרות מהמהפכה הטכנולוגית.
קרא עוד

איך מזהים תפנית ומה הקשר לתרבות המודיעינית? / Simon Willmetts

הזרקור מציג שיטה שמטרתה לבחון את השאלה- האם התרחשה תפנית תרבותית בלימודי המודיעין? הוא עושה כן על ידי הגדרה של המושג תפנית ופריטה שלו למאפיינים מדידים. לאחר מכן, השינוי שחל בלימודי המודיעין נבחן לאור ההגדרה של תפנית. לבסוף, הזרקור בוחן האם אפשר באמצעות השיטה הזו לבחון תפניות כאלה גם בתחומים אחרים.
קרא עוד

מודיעין ודוקטרינה צבאית - סתירה פנימית? / Philip H. J. Davies and Kristian Gustafson

הזרקור מציג את המתח הבסיסי בין שני צדי מתרס. מצד אחד, ההנחות האינטלקטואליות והמוסדיות, העגה והסטנדרטים של הצבא. מצד שני, האתוס, הבסיס של עשייה מקצועית טהורה והניסיון המערכתי של המעשה המודיעיני. הארגון הצבאי, והדוקטרינה הצבאית בפרט, מגדירים וקטורים מחשבתיים שהם סט של כללים לביצוע פעולות, ומנגד ערך יסוד במודיעין דורש לערער על וקטורים מחשבתיים כאלה. יישוב המתח הזה נבחן בזרקור דרך התגלגלות ההוראות התורתיות לעוסקים במודיעין במערכת הביטחונית הבריטית.
קרא עוד

עתיד המודיעין - מפת דרכים 2035-2050 / Edward L. Haugland

הזרקור מבקש לבחון מספר תחומים בנוגע לווקטורים אליהם עתידה ללכת קהילת המודיעין מחד גיסא, והמעשה המודיעיני מאידך גיסא. הזרקור בוחן את האתגרים הנוכחיים של הקהילה המודיעינית, פתרונות אפשריים ותרחישים אפשריים למבנה ולפעילות הקהילה המודיעינית בעתיד. לאור כל הדגשים שמוצגים בזרקור, מוצפות בסופו שאלות בנוגע להיערכות הקהילה המודיעינית הישראלית למול האתגרים.
קרא עוד

מודיעין ומתודולוגיה מבט מעבר לים / מאי 2019

קובץ זה מהווה מקבץ של מספר זרקורים מתודולוגיים. מטרתו היא להציג סוגיות מתודולוגיות שונות בשיח המודיעיני בעולם שרלוונטיות לקהילת המודיעין הישראלית. התבונות מבוססת בין היתר גם על השיח בקהילת המכון הפועלת ברשת חברתית.
קרא עוד

כיצד ניתן לשפר את ערוץ התקשורת בין קהילת המודיעין לבין הציבור ולשם מה? / Karen Lund Peterson

הזרקור סוקר את ההשתנות ביחסים שבין ארגוני המודיעין לבין הציבור. בעבר, ניכר כי השיח היה חד כיווני ובמסגרתו המודיעין העביר מידע על איומים לציבור. עם זאת, הזרקור מציג 3 גישות חדשות לשיח הזה, לאור השינויים שהמציאות מכתיבה- קיום תקשורת ככלי ליצירת מודעות; קיום תקשורת ככלי מייעץ לציבור; וקיום תקשורת כפלטפורמה לשיתוף פעולה בין קהילת המודיעין לבין הציבור.
קרא עוד

הצורך בהבנת התרבות של ארגוני המודיעין / Sebastiaan Rietjens

הזרקור מבקש להציף לתודעה את המושג "תרבות מודיעינית", לעמוד על רכיביו ולהשוות בין תרבויות מודיעיניות בגופים המשרתים מדינות שונות. הזרקור מציג מספר מחקרים שנעשו בנושא, באירופה בפרט, זאת על מנת להבין אילו שאלות נכון לשאול, וכיצד אפשר ללמוד מהם על התרבות של הקהילה המודיעינית הישראלית.
קרא עוד

למה כדאי לשים לב למכוני המחקר? / Darren E. Tromblay

הזרקור סוקר את צוותי החשיבה (think tanks) במכוני המחקר בארצות הברית, מאפייניהם, יתרונותיהם וחולשותיהם. מכוני המחקר האלה מהווים כר פורה להשפעות ישירות של בעלי אינטרסים על הממשל האמריקני. הזרקור גם מבקש לשאול כיצד ניתן ללמוד מאבן הבוחן בארצות הברית ולהשליך על התרבות של מכוני המחקר בישראל.
קרא עוד

שחיקת כוח האדם בקרב החוקרים בקהילת המודיעין האמריקנית והדרך להתמודד עמה / Donald K. Gorond Jr.

הזרקור סוקר את היקף משבר שחיקת כוח האדם ב-DA (הזרוע המחקרית של ה-CIA) והגורמים להתפתחותו. בנוסף, מוצע פתרון בדמות הכשרת מנהלים מוצלחת תוך מתן דוגמאות להכשרות שיושמו בארה"ב. לבסוף, מוצגות מספר המלצות עבור קהילת המודיעין הישראלית, מתוך הנחה שתופעות דומות מתרחשות גם בקהילת המחקר בארץ.
קרא עוד

חשיבות שאילת השאלות במעשה המודיעיני / Charles Vandepeer

הזרקור מבקש לבחון את ההזדמנויות ואת הסיכונים שמזמן תהליך שאילת השאלות בעשייה המודיעינית. במקביל, הזרקור מציף שיטות פעולה לטיוב שאילת השאלות ככלי להבנה נכונה יותר של האויב, של החוקרים ושל המערכת המחקרית.
קרא עוד

אתיקה ובינה מלאכותית - משמעויות למודיעין / Mark Graves

הזרקור עוסק ברעיון המאתגר מחשבתית של הבניית מסגרת אתית-מוסרית משותפת לבני האדם ול"סוכנים" המבוססים על טכנולוגיות הבינה המלאכותית. בין היתר הזרקור בוחן סוגיות אתיות שונות הקשורות לבינה מלאכותית, דוגמת מערכות נשק אוטונומיות, וגוזר משמעויות עבור קהילת המודיעין.
קרא עוד

מודיעין ומתודולוגיה מבט מעבר לים / נובמבר 2018

קובץ זה מהווה מקבץ של מספר זרקורים מתודולוגיים. מטרתו היא להציג סוגיות מתודולוגיות שונות בשיח המודיעיני בעולם שרלוונטיות לקהילת המודיעין הישראלית. התבונות מבוססת בין היתר גם על השיח בקהילת המכון הפועלת ברשת חברתית.
קרא עוד

התמודדות קהילת המודיעין עם 'פייק ניוז' / Hector Rendon, Alyson Wilson & Jared Stegall

הזרקור עוסק בחקר דפוסי הפצת מידע כאמצעי למדידת אמינות כלי התקשורת. כותבי המאמר עשו שימוש בכלים סטטיסטיים במטרה ליצור אלגוריתם המבוסס על מומחיותם של חוקרי קהילת המודיעין בזיהוי מידע אמין. המאמר מצביע על האפשרות לתפקיד מרכזי של קהילת המודיעין במיפוי תופעת ה'פייק ניוז'. למימוש תפקיד זה על ידי קהילת המודיעין יתרונות רבים, בהם ייעול עבודתם של חוקרי המודיעין ויחידות האיסוף; הרגעת אזרחים מודאגים, שיוכלו ללמוד מניסיונה של קהילת המודיעין בעידן של שקיפות; ושימוש כמקור השראה לסקטור הפרטי, תוך אספקה של ההבנות והאלגוריתם שפיתחה קהילת המודיעין.
קרא עוד

האם האויב שלי יכול להיות בעל הברית שלי? על הקושי של המודיעין האסטרטגי בזיהוי הזדמנויות / Sean F. X. Barret

הזרקור עוסק בקושי של המודיעין האסטרטגי בזיהוי הזדמנויות בכלל, ובזיהוי הזדמנויות לשיתופי פעולה בפרט. תוצאות מחקרו של קפטן שון פ.ס. בארט, קצין מודיעין בחיל הנחתים של ארה"ב, עליו התבסס הזרקור, הראו כי לניתוח הסביבה האסטרטגית מתוך תפיסה לפיה קיים איום פוטנציאלי יש השפעה משמעותית על היכולת של חוקר המודיעין לזהות שיתופי פעולה אפשריים. זאת, ללא קשר אם השחקן האסטרטגי מוגדר כ"בעל ברית" או כ"אויב".
קרא עוד

תחום "ההתפתחות הפוליטית" כאמצעי לשיפור המחקר המודיעיני האסטרטגי / Michael Landon-Murray

הזרקור עוסק בשאלה כיצד ניתן לשפר את המחקר המודיעיני האסטרטגי? הוא מתבסס על מאמר המציע את תחום "ההתפתחות הפוליטית", תת-תחום במדע המדינה, כאמצעי לשיפור המחקר המודיעיני. ייחודו של המאמר הזה הוא ההישענות על כתיבה מרובה בתחומי המודיעין האסטרטגי, ועל חוקרים מובילים הדנים באתגרים הניצבים בפני המודיעין האסטרטגי, בגישות העכשוויות ובמגבלותיהן.
קרא עוד

מודיעין ומתודולוגיה מבט מעבר לים / אוגוסט 2018

קובץ זה מהווה מקבץ של מספר זרקורים מתודולוגיים. מטרתו היא להציג סוגיות מתודולוגיות שונות בשיח המודיעיני בעולם שרלוונטיות לקהילת המודיעין הישראלית. התבונות מבוססת בין היתר גם על השיח בקהילת המכון הפועלת ברשת חברתית.
קרא עוד

מודיעין בין תיאוריה לבין פרקטיקה / Gregory F. Treverton

הזרקור עוסק בשאלה האם ובאיזה אופן יכולה התיאוריה המודיעינית להשפיע על המעשה המודיעיני. הנושא נבחן במספר פריזמות- החל מדיסציפלינת המעשה המודיעיני (מעגל המודיעין מול מודיעין מבוסס פעולות), דרך האיזון בין המודיעין האסטרטגי לבין המודיעין הטקטי וכלה בשקיפות.
קרא עוד

המודיעין הלאומי והמודיעין העסקי - מה ניתן ללמוד אחד מהשני? / ד"ר אבנר ברנע

הזרקור משווה בין המודיעין הלאומי לבין המודיעין העסקי (תחרותי) ומנסה למצוא קווי דמיון ביניהם, על מנת לייצר הפרייה הדדית. בין היתר, ניתן לראות כי לשני העיסוקים הגדרת תכלית דומה, פרקטיקה דומה וסיכונים דומים. אי לכך, הצלבה בין היתרונות היחסיים של המודיעין העסקי לבין היתרונות היחסיים של המודיעין הלאומי יכולה להיטיב עם שני הצדדים, ובתנאי שיינתן דגש למגבלות השיח הנובעות מההבדלים בין התחומים.
קרא עוד

כיצד יראה המודיעין בעתיד? / Nick Hare & Peter Coghill

על-בסיס מחקר שפורסם בנושא על האופן שבו ייראה המחקר המודיעיני בעתיד. הכותבים מציעים: דרישה מצומצמת יותר למומחי תוכן ופחות צורך בזיכרון ובשינון (הדגש על איך החוקר חושב ולא על מה הוא יודע), תקשורת עם מקבלי ההחלטות על-גבי מאגר מידע שיוכלו לתשאל בעצמם, הרבה יותר שיתופי פעולה, שימוש גובר בטכנולוגיות מידע. הם טוענים גם שמקומו של המחקר בתהליך המודיעיני ישתנה וכבר לא יימצא במרכזו של התהליך, ולפעמים גם לא יצטרך להיות מעורב בכלל.
קרא עוד

מודיעין ומתודולוגיה מבט מעבר לים / פברואר 2018

קובץ זה מהווה מקבץ של מספר זרקורים מתודולוגיים. מטרתו היא להציג סוגיות מתודולוגיות שונות בשיח המודיעיני בעולם שרלוונטיות לקהילת המודיעין הישראלית. התבונות מבוססת בין היתר גם על השיח בקהילת המכון הפועלת ברשת חברתית.
קרא עוד

נקודת מבט מתודולוגית על החשיפות האחרונות סביב חקירת ה-FBI את קשרי מטה הבחירות של טראמפ עם הרוסים - על הרגישות והמורכבות של יחסי מודיעין קברניט ועל מקומה של התקשורת

הזרקור עוסק במזכר מסווג ששחררה ועדת המודיעין של בית הנבחרים לאחר הצבעה בנושא ובאישורו של הנשיא. המזכר מציג לכאורה כשלים משמעותיים הנוגעים לעבודתם של משרד המשפטים האמריקני וה-FBI במהלך חקירת המעורבות הרוסית בבחירות 2016, בדגש על חקירת שיתוף הפעולה בין טראמפ וצוותו לבין הממשל הרוסי. מהמזכר ניתן ללמוד על החשיפה התקשורתית ככלי חשוב בניהול התהליך המודיעיני ועל יחסי מודיעין-קברניט.
קרא עוד

הצורך במהפכה בעניינים מודיעיניים לפי וליאם להנמן / דודי סימן טוב

ויליאם להנמן, חוקר מודיעין, כתב ספר על "מהפכה בעניינים מודיעיניים". הספר שפורסם כבר בשנת 2011, יחד עם מאמר שמתייחס ל"פרדיגמת מודיעין חדשה", מעוררים מחשבה גם היום ומאתגרים את האופן בו אנו עושים מודיעין ואת האופן בו קהילת המודייען בנויה. הרעיון של יצירת סביבה משותפת עם חלקים במיגזר האזרחי הוא פשוט מבריק ומחייב לדעתי פיתוח, גם בהקשר הישראלי.
קרא עוד

הערכת התרומה של שימוש בשיטות מחקר מובנות / Stephen Artner, Richard S. Girven and Games B. Bruce

הזרקור עוסק בשימוש בשיטות מחקר מובנות (SAT) על-בסיס מחקר של RAND בנושא. המחקר מנסה להעריך את היקף ואיכות השימוש בשיטות אלה בקהילת המודיעין האמריקנית תוך בחינת מדגם של תוצרים מגופים שונים. בנוסף, מעלה שאלות להמשך: האם ניתן למצוא התאמה בין סוגיות מתודולוגיות לבין השיטות הטובות ביותר? האם, ובאיזה אופן, תורמות שיטות אלה לאיכות התוצר? מה הצרכנים חושבים על שימוש בשיטות אלה? המחקר גם מתייחס לחסרונות (לצד היתרונות) ויכול לשמש כבסיס לדיון.
קרא עוד

פרויקט Cassandra - מהן התובנות המתודולוגיות שניתן ללמוד מחשיפת המבצע האמריקני לחשיפת הלבנות הון של חזבאללה? / Josh Meyer

הזרקור מציג את מבצע קסנדרה שתכליתו הייתה חשיפת הלבנות ההון של חזבאללה. המבצע כלל שיתוף פעולה רחב היקף בין עשרות סוכנויות מודיעין בזירות גיאוגרפיות מגוונות וסביב קשת רחבה של מושאי מחקר. מהשיטה בה התנהל המבצע ניתן ללמוד על הדילמה שבין ההתמקדות במטרה הצרה לבין ההסתכלות המודיעינית הרחבה, על השפעת סדרי היום המדיניים על המעשה המודיעיני ועל חיכוכים בין עמיתי מחקר.
קרא עוד

מודיעין ומתודולוגיה מבט מעבר לים / ינואר 2018

קובץ זה מהווה מקבץ של מספר זרקורים מתודולוגיים. מטרתו היא להציג סוגיות מתודולוגיות שונות בשיח המודיעיני בעולם שרלוונטיות לקהילת המודיעין הישראלית. התבונות מבוססת בין היתר גם על השיח בקהילת המכון הפועלת ברשת חברתית.
קרא עוד

חכמת ההמונים ובינה מלאכותית: האם כך ניתן לשפר את כושר החיזוי ואת תהליכי קבלת ההחלטות?

הזרקור מצליב בין המושג swarm intelligence (אינטליגנציית הנחיל) לבין חכמת המונים על מנת להסיק תובנות מודיעיניות. ההנחה העומדת בבסיס הזרקור היא שכלי שמתכלל בצורה חכמה את דעתם של משתמשים רבים על איומים אפשריים או הזדמנויות אפשריות יכול להיות כלי עזר רב עוצמה ביד איש המודיעין.
קרא עוד

מה בין מיקור המונים לצרכי איסוף מודיעין לבין שיטות איסוף מידע מסורתיות, בדגש על אוסינט ויומינט? / Steven A. Stottlemyre

הזרקור בוחן את השאלות מהו מיקור המונים לצורכי מודיעין והאם הוא שונה מדיסציפלינות איסוף מסורתיות? האם מצריך לגבש תפיסות איסוף ומחקר חדשות? מי "אחראי" לשימוש בשיטה זו ואיך מכשירים לכך? הזרקור מבוסס על המאמר - " HUMINT, OSINT, or Something New? Defining Crowdsourcing Intelligence" ומנסה לענות על חלק מהשאלות האלה.
קרא עוד

אנלוגיות בין התפתחותו של מרחב הסייבר לבין עבודת המודיעין "הקלאסית" / Michael Warner

מאמר שכתב ההיסטוריון של פיקוד הסייבר האמריקני שבוחן אנלוגיות בין מרחב הסייבר לבין התפתחותו של המקצוע המודיעיני. טענתו המרכזית היא שמרחב הסייבר הנתפס בדרך כלל כמרחב "חדש" מזכיר במידה רבה את עבודת המודיעין ולמעשה מהווה שלב נוסף באבולוציה שלו (מהפעלתם של מרגלים אנושיים, דרך שימוש בטכנולוגיות תקשורת כמו הטלגרף והרדיו ועד לשימוש ברשתות מחשבים). לכן הוא טוען כי ניתן להחיל תפיסות קיימות במודיעין על מרחב הסייבר תוך ביצוע ההתאמות הנדרשות. עם זאת, הוא כמעט ומתעלם מהמאפיינים הייחודיים של מרחב הסייבר (שיצרו או לא מהפכה של ממש?).
קרא עוד
חזרה למחקרים
  • 1
  • דף הבית
  • אודות
  • מחקרים
  • קורונה
  • תחומי מחקר
  • כלים לחוקרים
  • ימי עיון וכנסים
  • ביקורת ספרים
  • המרכז למורשת המודיעין
  • יצירת קשר
  • הצהרת נגישות
  • עתיד המודיעין
  • כתב עת – מודיעין הלכה ומעשה
  • מחקרי עומק
  • טכנולוגיה ומודיעין
  • שילוביות
  • זרקורים ומבט מעבר לים
  • המלצות לספרים
  • תודעה ודיס-אינפורמציה
  • מחקר והערכה
  • איסוף
  • כלים לחוקרים
  • המכון בתקשורת
  • קורונה
  • תרבות מודיעינית
  • הכשרות וכוח אדם
  • יחסי מודיעין קברניט
  • ימי עיון וכנסים
  • מקורות מודיעינים
כתובת: שד´ אהרון יריב – גלילות. ת.ד. 3555 רמת השרון 47134
טל: 03-5497019
פקס: 03-5497731

עקבו אחרינו

שתפו אותנו

© כל הזכויות שמורות - המכון לחקר המתודולוגיה של המודיעין

BrandWiz - מיתוג